Hoe kan ik minder plastic gebruiken in de badkamer?
Door onze dagelijkse badkamer routines belanden elk jaar tonnen verpakkingsmateriaal op de vuilnisbelt. Van shampooflessen en tandpastatubes tot plastic wattenstaafjes en scheermesjes. Dus hoe kunnen we meer van onze toiletartikelen recyclen, of zelfs helemaal geen plastic meer gebruiken?
Hoeveel plastic producten staan in jouw badkamer?
Als je het aantal plastic producten in je badkamer bij elkaar optelt schrik je van de hoeveelheid flessen en tubes die gemaakt zijn van plastic. Ook wij deden een rondje door onze badkamers en zagen dat we gemiddeld 10 plastic producten per persoon gebruiken. Het overgrote deel van deze plastic producten schoot tekort omdat ze geen duidelijke recyclinglabels hadden. We hebben ook gekeken naar het type en het volume van de verpakking, om te zien hoe moeilijk het zou zijn om thuis te recyclen.
Op jacht naar plastic in eigen badkamer
Ongeveer 60% van de producten in onze eigen badkamer heeft geen recyclinginformatie op het etiket, ondanks dat de meeste gedeeltelijk of volledig recyclebaar zijn. Alle plastic verpakkingen geven aan van welk type plastic het is gemaakt. Hieruit kun je op basis van je lokale advies bepalen of dat materiaal recyclebaar is in jouw regio.
Veel mensen zijn zich echter niet bewust van welke types plastic nou in welke bak terecht moeten komen. Als voorbeeld hebben we een tabel van de milieustraat erbij gehaald. Daar is per plastic verpakking aangegeven hoe het moet worden aangeboden en of het kan worden gerecycled. Op zich een duidelijke houvast, maar de gemiddelde Nederlander zal niet bij ieder flesje of tube opnieuw de tabel erbij pakken.
Wat moeten producenten doen?
Het is duidelijk dat verbetering nodig is met recyclinglabels op toiletartikelen en cosmetica. Etikettering moet duidelijk en consistent zijn op alle verpakkingen. Het is vooral nodig in badkamerproducten, omdat verwarring hierover betekent dat veel mensen dingen verkeerd begrijpen.
Het is aan bedrijven om de manier waarop ze met klanten communiceren over het recyclen van hun producten te veranderen, evenals de manier waarop ze de productie van plastic verpakkingen benaderen.
Wat kun jij doen om minder plastic te gebruiken in je badkamer? Lees hieronder de tips
1. Zeep
De oude vertrouwde zeepjes maken een comeback als plasticvrij alternatief voor douchegel en vloeibare handzeep. Als je flashbacks hebt naar de harde, spartaanse zeep van weleer, zou je aangenaam verrast kunnen zijn door hoe hydraterend sommige van de huidige zeepstaven kunnen aanvoelen. Ze zijn meestal erg goedkoop, dus waarschijnlijk ook een economische keuze.
2. Shampoo en conditioner bars
Shampoo en conditioner bars worden steeds breder verkrijgbaar. Veel vaste shampoos zijn sulfaatvrij, waardoor ze minder ruw zijn voor de huid dan veel populaire haarverzorgingsproducten in flessen. Sommige merken beweren dat de repen veel langer meegaan dan een fles van standaardformaat.
3. Alternatieven voor reinigingsdoekjes
Reinigingsdoekjes veroorzaken verstoppingen in afvalwatersystemen en kunnen in oceanen terechtkomen waar ze, net als andere soorten plastic, problemen kunnen veroorzaken voor het milieu.
Zelfs 'biologisch afbreekbare' doekjes zijn niet ideaal voor het milieu. Ze zitten nog steeds in plastic verpakkingen en sommige breken af tot microplastics, of komen vast te zitten in het riool voordat ze kapot gaan. Een wasbaar washandje en wat zeep is een goed alternatief, wat wederom bewijst dat de oude methodes soms de beste zijn.
4. Plasticvrije scheermesjes
Geen verrassing in onze lijst is het plasticvrije scheermes van Green Blade. Wegwerp scheermesjes zitten vaak in een verpakking met veel plastic en zijn zelf gemaakt van gemengde kunststoffen die moeilijk of onmogelijk te recyclen zijn. Herbruikbare scheermessen van roestvrij staal zijn inmiddels een populair alternatief. Ze gaan veel langer mee dan de plastic alternatieven en bij Green Blade betaal je zelfs minder dan bij andere aanbieders. Wil jij ook plasticvrij scheren? Probeer dan nu Green Blade.
5. Bamboe tandenborstel
Onze dagelijkse tandheelkundige routines levert een bizar grote bijdrage aan het plastic afval. Als we aannemen dat mensen ongeveer elke drie maanden hun tandenborstel vervangen, betekent dit dat we in Nederland elk jaar ongeveer 68 miljoen plastic tandenborstels weggooien.
Een alternatief is een tandenborstel van bamboe, die een composteerbaar handvat heeft. Houd er echter rekening mee dat de borstelharen waarschijnlijk nog steeds van plastic zijn en moeten worden verwijderd voordat ze worden gecomposteerd.
6. Tandpasta en mondspoeltabletten
Tandpasta tubes zijn de doorn in het oog van fervente recyclers. Ze zijn een van de minst recyclebare huishoudelijke producten en ze zijn de op één na meest voorkomende verontreinigende stof in huishoudelijke recyclingcollecties.
Opties om minder tubes wilt gebruiken, zijn tandpasta tabletten of tandpasta in glazen potten die je met een spatel uitschept.
Het is echter ook goed om aan te geven dat de meeste plasticvrije tandpasta ook fluoridevrij is, en het is aan te raden om fluoride te gebruiken in je tandheelkundige zorgroutine. Er zijn in Nederland verschillende merken die deze tabletten aanbieden, je kunt zelf checken of de tabletten fluoride bevatten of niet.
7. Menstruatiecups
Bij tampons en maandverband zit naast plastic ook vaak veel verpakking. De producten zelf doen er naar schatting 500 jaar over om op de stortplaats af te breken. Plasticvrije menstruatieproducten hebben in de loop der jaren aan populariteit gewonnen en menstruatiecups zijn nu overal verkrijgbaar.
Opties zoals menstruatiebestendig ondergoed en herbruikbare tamponapplicators komen ook steeds vaker voor. Hoewel sommige misschien even wennen zijn en vooraf duur zijn, zijn ze op de lange termijn een goede geldbesparende keuze.
8. Plasticvrije deodorant
Zowel rollers als deodorant in spuitbussen kunnen in veel gemeenten worden gerecycled, maar er zijn ook plasticvrije alternatieven beschikbaar. Veel plasticvrije deodorants, die meestal in een kartonnen koker of glazen pot zitten, worden ook gelabeld als 'natuurlijk'.
Dit betekent dat ze niet dezelfde chemicaliën bevatten als traditionele deodorant (en daarom kan hun effectiviteit variëren). Maar ze zijn meestal ook een stuk duurder dan gewone deodorants, en veel kosten vaak €10 of meer.