Microplastics komen steeds vaker voor in de natuur, en hoewel het nog niet zeker is wat de gevolgen van de kleine stukjes plastic zullen zijn, lijkt er geen twijfel dat dit een groeiend probleem is. Wetenschappers zien microplastics zelfs als een van de grootste milieu-uitdagingen voor zowel mens als natuur.
De impact van microplastics in de natuurDe kleine stukjes plastic zijn niet direct met het blote oog te zien, maar ze komen voor in alles uit de wereldzeeën, in de natuur en in sommige voedingsmiddelen die we consumeren, zoals honing en bier. Een studie van de Universiteit van Lund in Zweden heeft aangetoond dat nanoplastics -wat nog kleinere stukjes plastic zijn dan microplastics - een negatieve invloed hebben op vissen. Het onderzoek voedde vissen met plankton dat nanoplastics had gegeten en toonde aan dat dit nare gevolgen heeft voor de vissen: ze kregen onder andere hersenbeschadiging.
De impact van microplastics op de mensDe impact van microplastics op onze gezondheid is echter nog niet wetenschappelijk bewezen, maar het geeft wel aan dat de kleine stukjes plastic die overal te vinden zijn, meer schadelijke gevolgen kunnen hebben dan we op dit moment beseffen. Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science and Technology, concludeert dat een gemiddeld persoon ca. 50.000 deeltjes microplastic per jaar binnenkrijgt via voeding en inademing. De schade die mensen oplopen door het inademen van microplastics is nog niet bekend. Maar experts zeggen dat het bijzonder schadelijke aspect van microplastics is dat ze andere verontreinigende stoffen in de lucht in onze longen en bloedbanen kunnen brengen. Deze microplastic deeltjes kunnen hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken en het immuunsysteem en het zenuwstelsel aantasten.